- Planifică mai multe mese pe parcursul zilei, dar fără cantități mari de hrană
- Nu ocoli fibrele
- Diminuează consumul de alimente și băuturi greu de digerat
- Evită alimentele care îți provoacă disconfort digestiv
- Apelează la suplimente alimentare pentru a combate deficitul de enzime digestive
- Consumă cât mai multe lichide
Planifică mai multe mese pe parcursul zilei, dar fără cantități mari de hrană
Când mănânci mult la o singură masă, sistemul digestiv este supraîncărcat și, de aceea, nu mai funcționează așa cum ar trebui. În aceste condiții, nu este de mirare că pot interveni oricând manifestări nedorite precum refluxul acid, greața, arsurile gastrice și/sau balonarea.
Pentru a evita astfel de probleme și pentru a asigura sănătatea aparatului digestiv, înlocuiește cele 3 mese principale cu 5-6 mese bazate pe cantități mici de hrană. De asemenea, este indicat ca la fiecare masă să se consume un mix de proteine, de carbohidrați sănătoși, de fibre și de grăsimi sănătoase.
În același timp, este important să ne obișnuim să mestecăm încet și să savurăm fiecare înghițitură. Procedând așa, simțim că ne-am săturat și nu se mai ajunge la consumul excesiv de hrană la o singură masă.
Nu ocoli fibrele
O dietă bogată în fibre stimulează procesele de digestie și previne una dintre cele mai comune probleme digestive: constipația.
Dacă un copil între 1 și 3 ani ar trebui să beneficieze zilnic de aprox. 19 g fibre, pentru copiii mai mari, de la 4 ani în sus, aportul de fibre ar trebui să depășească 25 g. În ceea ce privește persoanele adulte, acestea ar trebui să primească aprox. 25-38 g fibre pe zi.
Ideal este ca din dieta zilnică să nu lipsească fibrele provenite din mai multe surse, cum ar fi din fructe și legume, din cereale integrale și leguminoase. Ca să nu intervină balonarea și flatulența, străduiește-te să nu crești brusc cantitatea de fibre consumată într-o zi.
Diminuează consumul de alimente și băuturi greu de digerat
Printre asemenea alimente și băuturi se găsesc :
- Alimentele prăjite;
- Alimentele tip fast-food;
- Alimentele foarte condimentate;
- Alimentele cu conținut ridicat de grăsime: spre exemplu, anumite mezeluri, untul și smântâna cu conținut ridicat de grăsime etc;
- Băuturile carbogazoase;
- Băuturile cu cofeină: de pildă, băuturile energizante;
- Băuturile alcoolice;
- Gemurile și dulceața care conțin semințe.
Alimentele enumerate îngreunează digestia și pot conduce la dureri de stomac și/sau la arsuri gastrice. În locul acestor alimente, optează mai ales pentru lactate cu conținut redus de grăsime, pentru carne slabă, pentru legume gătite fără coajă și semințe, pentru fructe precum bananele, pepenele galben, avocado etc. Totodată, pentru a evita problemele digestive este preferabil să nu mai prăjești alimentele, ci să le gătești mai ales la grătar și la aburi.
Evită alimentele care îți provoacă disconfort digestiv
Ca să îți fie mai ușor să îți dai seama ce alimente îți creează mereu probleme digestive, încearcă să ții un jurnal alimentar.
Dintre cele mai cunoscute alimente responsabile adesea de disconfort digestiv fac parte:
- Alimentele acide: spre exemplu, citricele, roșiile, anumite dressing-uri pentru salată și băuturile carbogazoase pot declanșa arsuri gastrice;
- Lactatele: persoanele cu intoleranță la lactoză se pot confrunta cu flatulență, crampe intestinale și/sau diaree după ce consumă lapte sau produse care conțin lapte;
- Alimentele picante: nu este exclus ca, la anumite persoane, alimentele picante să provoace arsuri gastrice și dureri de stomac;
- Alimentele bogate în FODMAP: FODMAP este prescurtarea de la denumirile unor carbohidrați fermentabili, adică oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli. Acești carbohidrați pot fi responsabili de probleme digestive precum crampele abdominale, balonarea, flatulența, diareea. Printre alimentele cu conținut ridicat de FODMAP se numără, de exemplu, ceapa, usturoiul, prazul, sparanghelul, sfecla roșie, fasolea neagră, lintea etc;
- Alimentele cu anumiți îndulcitori artificiali: de exemplu, alimentele cu sorbitol și xylitol cum ar fi dropsurile și guma de mestecat pot declanșa diaree și/sau crampe abdominale.
Apelează la suplimente alimentare pentru a combate deficitul de enzime digestive
Enzimele digestive sunt proteine care descompun hrana în molecule mici, astfel încât corpul să le absoarbă. Acest tip de enzime sunt esențiale pentru digestia corectă și pentru absorbția nutrienților. În cazul în care există deficit de anumite enzime digestive, se poate ajunge la:
- Balonare;
- Crampe abdominale;
- Diaree;
- Materii fecale cu urme de grăsimi (steatoree);
- Deficite nutriționale;
- Pierdere inexplicabilă în greutate.
Pentru a evita asemenea probleme, poți recurge la suplimente alimentare care să combată deficitul de enzime digestive. Un astfel de supliment este și ENZYSOL ® PLICURI (pentru copii) și ENZYSOL ® FORTE (pentru adulti), care se bazează pe enzime digestive și bromelaină, acționând asupra compușilor alimentari și contribuind la îmbunătățirea digestiei acestora. Bromelaina are rol direct în degradarea și metabolizarea proteinelor alimentare. Pe lângă bromelaină, suplimentul se remarcă prin prezența:
- Amilazei și glucoamilazei: transformă carbohidrații în zaharuri simple;
- Celulazei: asigură digestia celulozei, o fibră insolubilă din fructe și legume;
- Lactazei: transformă lactoza din lapte și produse lactate în glucoză și galactoză, zaharuri ce se absorb ușor în organism;
- Lipazei: această enzimă este responsabilă de digestia grăsimilor animale și vegetale până la nivelul de acizi grași și glicerol (un alcool carbohidrat ce se găsește în grăsimi);
- Pectinazei: descompune pectinele. Acestea sunt polizaharide din celulele vegetale;
- Proteazei: este responsabilă de digestia proteinelor până la stadiul de aminoacizi, compuși care pot fi ușor asimilați în corp.
Produsul contribuie la redobândirea confortului digestiv întrucât oferă beneficii demne de luat în seamă, precum:
- Sprijină funcționarea normală a tractului gastrointestinal;
- Previne și combate dispepsia (indigestia)și intoleranțele alimentare provocate de deficitul enzimatic;
- Previne și combate simptomele neplăcute generate de problemele digestive amintite, de exemplu disconfortul sau durerea abdominală, senzația de plenitudine abdominală, flatulența, greața sau vărsăturile etc;
- Favorizează absorbția optimă a nutrienților.
Dacă vrei ca și copilul tău să fie ferit de diverse probleme digestive și să le facă față cât mai bine când intervin, apelează cu încredere tot la un supliment alimentar cu bromelaină și enzime digestive: ENZYSOL ® PLICURI (de la Dr. Phyto).
Având aceeași compoziție și aceleași beneficii ca produsul descris anterior, ENZYSOL este recomandat încă din primul an de viață al copilului, susținând digestia sugarului în perioada diversificării alimentației. De altfel, așa cum se poate sesiza și din prospect, suplimentul poate fi administrat și la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 1 an, câte 1 plic pe zi, la recomandarea medicului pediatru. În cazul copiilor mai mari și al adulților, se administrează după cum urmează:
- La copiii între 1 și 3 ani: 2 plicuri/zi;
- La copiii între 3 și 12 ani: 3 plicuri/zi;
- La persoanele adulte: 4 plicuri/zi.
Grație beneficiilor menționate, există acum o formă nouă, pentru adulți, ENZYSOL ® FORTE care este indicat pentru:
- Profilaxia și tratamentul dispepsiei funcționale: aceasta din urmă se referă la recurența unor simptome neplăcute la nivelul tractului digestiv superior, chiar dacă nu s-a identificat nimic în neregulă din punct de vedere structural;
- Tratamentele adjuvante în caz de sindrom de malabsorbție;
- Profilaxia și tratamentul intoleranțelor alimentare provocate de deficitul enzimatic;
- Ameliorarea simptomatologiei provocate de excesele alimentare;
- Ameliorarea simptomatologiei provocate de o dietă vegetariană sau lacto-vegetariană.
Alt avantaj al ENZYSOL ® FORTE este că, fiind disponibil sub formă de plicuri cu pulbere pentru suspensie orală, se administrează foarte ușor. Practic, tot ce ai de făcut este să adaugi conținutul unui plic în 50 ml apă plată la temperatura camerei. Așa cum reiese și din prospectul produsului, este indicat ca un adult să utilizeze 2 plicuri pe zi, imediat după masă ori în timpul mesei.
Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
Consumă cât mai multe lichide
O soluție la îndemână pentru a evita problemele digestive este să consumi mai ales apă. Procedând așa, te asiguri că:
- Fibrele consumate absorb apa și previi constipația;
- Sistemul digestiv este stimulat să absoarbă mai bine nutrienții din alimente susținând organismul în descompunerea acestora.
Având în vedere aceste beneficii, încearcă să bei apă la fiecare masă și pe tot parcursul zilei. În plus, pe lângă apă, este binevenit să se consume lichide care nu predispun la arsuri gastrice și/sau la reflux acid, spre exemplu ceaiuri, apă de cocos, apă de fenicul, suc de aloe vera, kefir etc.
În afară de punerea în aplicare a sfaturilor de mai sus, ca să prevenim anumite probleme digestive este foarte important să ne menținem o greutate sănătoasă la orice vârstă. De altfel, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât în zona abdomenului se acumulează mai multă grăsime, cu atât se exercită o presiune mai mare asupra stomacului. În aceste condiții, se poate vorbi despre un risc crescut de a avea de suferit din pricina arsurilor gastrice și/sau refluxului acid.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, drphyto.ro
Surse articol: bgapc.com, childrenshospital.org, healthline.com, hopkinsmedicine.org, hse.ie, mayoclinic.org, nhs.uk, sfatulmedicului.ro, uclahealth.org, ukhealthcare.uky.edu
